Gyakran ismételt kérdések

Milyen típusok is léteznek? Legtöbbünknél a bekerülési költség fontos tényező. Kezdjük a legolcsóbbal:
Medence házilag: Egy jól sikerült hétvégi strandolást követően többekben felmerült már az ötlet: mennyi pénzt megspórolhatnánk a strandbelépőkön, ha otthon lenne a medence. Néhányan sajnos továbbmentek az ötletelésben, ezekből lettek aztán a „Hétvégén kibetonozzuk, majd a „Jóska” kicsempézi, a kútról meg feltöltjük” típusú medencék. Több mint tizenöt uszodatechnikai pályafutásom alatt több ilyen medencével találkoztam, a legtöbb üresen áll, csak egy van amelyik addig megtartotta a vizet, hogy  annak volt alkalma bezöldülni. Ezek az üres medencék mára garázs, pingpongasztal, lomtár, halastó, algástó funkciót töltenek be. A legszomorúbb hogy végső nyughelye számos kisállatnak (gyík, süni, macska, stb.). Én is láttam már repülőgépet, utaztam is rajta, mégsem állnék neki a sufniban „összedobni” egyet… a medence sokkal bonyolultabb, mint amilyennek elsőre látszik. Kell konyítani a kőművesmunkához, vízgépészethez, burkoláshoz, víz-fűtésszereléshez, vízkémiához, medencehidraulikához, tömítéstechnikához, ragasztás technikához, elektromossághoz, vezérléstechnikához, stb-stb. Aki medencét tervez, javasolom, beszéljen előtte egy olyan személlyel, aki tud olyan referenciát felmutatni, ami évek óta üzemel. Ezért kérek mindenkit, aki hasonló módon tervezi megépíteni medencéjét, előbb vegye igénybe „ingyen tanács ingyenes kiszállással” szolgáltatásunkat.

Felfújható/fémfalú „áruházi minőségű” családi medencék: Ez már egy okosabb döntés, a szakmában indulómedencének hívjuk. Pár hét alatt kiderül mi minden kéne még egy fenntartható medencéhez. Ezt valaki vagy megunja és soha többé nem lesz medencéje, vagy felhív például  minket… Ha nem hív fel akkor is van egy jó tanácsunk: a papírszűrőket felejtsük el, medencét csak homokszűrővel! Nemcsak hogy sokszor nagyobb a szűrőkapacitása, visszaöblíthető, de ettől kezdve lesz takarítható a medence alja, ami egy kardinális kérdés.

Fémfalú/fóliabéléses, szakboltban kapható változat: Legalább 0,5 mm vastag acéllemez a fala, 0,6 vagy 0,8 mm vastag a PVC fóliabélése. Ez az a típus, amiből már lehet egy hosszú távon is élvezhető, tartós, esztétikus medence, ami már a kert dísze. Medencés vállalkozóval szokták telepíttetni, sajnos csak ritkán tökéletesen. Gyakori hiba, hogy spórolásként csak földdel vagy homokkal töltik körbe, nem betonnal. Ezeknek az oldalát az első leengedéskor benyomja a föld. Gyakori hiba még, hogy a medence peremét nem zárják le szegélykővel, így a beton és a fém fal közé kavics-, vagy betondarabok kerülnek. Sajnos, ha lezárjuk 6-7 év múlva ez akkor is megtörténik ha van szegélykövünk, mert a fém és a beton elválik egymástól, külön dilatál. Ennek a típusnak a legnagyobb hátránya még, hogy nincs hozzá tökéletes lépcső-megoldás. A több százezres üvegszálas-poliészter lépcsők sem tartósak. Ha mégis ezt a típust választják, ne spóroljanak a 0,8 mm-es fóliabélés többletköltségén. A vékonyabb fólia ugyanis néhány év alatt
beráncosodik.

Zsaluköves beton / 1,5 mm-es PVC burkolatú medencék: Véleményem szerint a legjobb ár/érték arányt nyújtják. Korlátlan forma és méretválaszték! Illeszkedhet akár a kertünk formájához! Bőséges színválaszték! Bátran el lehet engedni a fantáziát! Kiváló tartósság! Egyik hátránya, hogy a tartósság érdekében kiemelten kell figyelni a vízvonalcsík rendszeres takarítására. Ennek elkerüléséhez érdemes meggondolni a feszített víztükrű kialakítást. Másik hátránya hogy hosszú távon jobban fakul, mint a kerámia vagy a csempeburkolatú medence, de ez egyenletes fakulás, lényegesen nem befolyásolja a megjelenését. A PVC burkolat kapható akril bevonattal is, ami még ellenállóbbá teszi. Egy 8 vagy 9 méteres medence akár 1 hét (!) alatt elkészül. Nem jár lényegesen nagyobb felfordulással, mint a többi típus. Nem véletlenül népszerű.

Zsaluköves beton / csempe –vagy csempemozaik burkolatú medencék: Ez a „láttam már a strandon, mi abban olyan drága?” gondolatmenet eredménye. Amelyeknél a javasolt rétegrend egyes elemeit alkalmazták, azokat évekig elégedetten használják. A csempék közti fugák elfeketedhetnek. Legtöbbjüket már kiburkoltatták PVC-vel.

Polipropilén medencék: Népszerűsége érthetetlen. Talán az egyszerű, de hatékony marketingnek köszönhető. A főutak mentén számos példányuk aszalódik a napon évek óta. Telepítése a laikus számára egyszerűnek tűnhet, de a gyakorlatban nem megy gyorsabban, mint a legtöbb típusé. Léteznek minőségi, átgondolt, szakszerű kivitelezések is, de a többség nem ilyen. Legtöbbnél az üzleti stratégia a következő: leszállítom, fizesd ki, aztán nem ismerjük egymást. Aztán jönnek a gondok: Fel kéne tölteni, de nem lett kiépítve az ivóvízcső a medencéig. Vissza kéne öblíteni a szűrőtartályt, de nem lett kiépítve a csatornavezeték. A gépházban rozsdásodik minden, mert nem szellőzik. Téliesítjük a gépészetet, de nem folyik el a víz, mert nincs zsomp. A lépcső alatt algásodik a víz. A lépcső behorpad, mert nincs alátámasztva. A PP-nek nagy a hőtágulása ezért amikor leengedik, behullámosodik a medence oldala. Repednek a hegesztések, de a gyártó még pénzért sem hajlandó megjavítani. 4 év után bontani kéne, de hogy szedjük ezt ki innen? Ezen kívül minimális a színválaszték. Nehézkes a szállítása. Ha helyszínen hegesztik, annak komoly felára van, de legalább lehet egyedibb formánk. 10 m hosszig tervezzünk vele a nagy hőtágulás miatt. Egyetlen előnye a PVC medencékkel szemben, hogy kevésbé érzékeny a zsíros szennyeződésekre, vízvonalcsíkra. Külföldön a 80-as évek óta csökken az eladott darabszám, napjainkban már nálunk is egyre kevesebb készül.

Üvegszálas poliészter medencék: Előnye hogy tartós és nem túl érzékeny a vízvonalcsíkra. Hátránya hogy drága, szintén kevés a szín, méret és formaválaszték. A közúti szállíthatóság miatt nem lehet 3,80 m-nél szélesebb medencénk. Szintén van szállítási költség.

Kerámia medencék: Az üvegszálas poliészterből fejlődött ki, csak egy ún. kerámiaőrleménnyel rendkívül esztétikussá teszik a felületét. Ez még drágább.

Monolit vasbeton / csempe –vagy csempemozaik burkolatú medencék: Ha szakszerűen van kivitelezve, akkor ez a medencék Mercédesze. Tartósságban és árban is. Nekem talán kicsit hideg, uszoda-hangulatú, de mindenki döntse el maga. Beltérbe talán ez illik a legjobban. Kültérre csak akkor ajánlom, ha szakszerűen téliesítik, és teljes élettartama alatt odafigyelnek a vegyszerezésre, mert a csempék közti fuga elfeketedik és így már nem esztétikus.

Rozsdamentes acél medencék: Tartósabb, mint a csempés. Talán drágább is. Még ridegebb hangulatú. Ha azt szeretnénk, hogy még az ükunokánk családja is használja, ez a befutó. (De lesz még akkor édesvíz?)

A legjobb ár/érték arányt nyújtják. Korlátlan forma és méretválaszték! Illeszkedhet akár a kertünk formájához! Bőséges színválaszték! Bátran el lehet engedni a fantáziát! Kiváló tartósság! Egyik hátránya, hogy a tartósság érdekében kiemelten kell figyelni a vízvonalcsík rendszeres takarítására. Másik hátránya hogy hosszú távon jobban fakul, mint a kerámia vagy a csempeburkolatú medence, de ez lényegesen nem befolyásolja a megjelenését. A PVC burkolat kapható akril bevonattal is, ami még ellenállóbbá teszi. Egy 8 vagy 9 méteres medence is akár 1,5 hét (!) alatt elkészül. Nem jár lényegesen nagyobb felfordulással, mint a többi típus.

Ha új kültéri medencét tervezünk, a helyének kiválasztásánál legyen szempont, hogy nyáron minél több napsütés érje. A vízmélység legyen 1,20-1,40 m. Ez már úszni bőven jó, labdázni tökéletes, a tüdő nincs víznyomás alatt.
Ha használaton kívül van a medencénk, takarjuk, vagy fedjük! Ezzel a hőveszteség 70%-a megfogható, 5-6 °C-kal melegebb lesz a víz. A levegő-víz hőszivattyú a legoptimálisabb
megoldás a medence fűtésére. Ha a medence építésekor nincs is pénzünk hőszivattyúra, gondoljunk az előkészítésre, csőalapozásra.

Ivóvíz-, csatorna-, elektromos betáp, fűtés primer kör, fűtés kapcsolószál, medencevilágítás kapcsolószál. Ha később hőszivattyút szeretnénk, azt is érdemes térburkolás előtt csőalapozni.

6×3 m-es méret alatt nincs igazán medenceélményünk. Gondoljuk át, mire szeretnénk használni.

A vízmélység legyen 1,20-1,40 m. Ez már úszni bőven jó, labdázni tökéletes, a tüdő nincs víznyomás alatt. Ha vannak a családnak magasabb tagjai, lehet 1,30-1,40. A mélyebb medencét rendszerint megbánják. A változó mélységű medencének 12 m-es hossz alatt nem látom értelmét.

Célszerű 10-20 évvel előre gondolkodni. Mindenekelőtt akarunk-e lámpát, élményelemet 10-20 éven belül, mert annak befalazó elemét a betonozáskor érdemes beépíteni. Ide tartozik az ellenáramoltató, nyakzuhany, vízfüggöny, vízköpő, masszázselemek, pezsgőlevegő befúvólap. Döntsük el kell-e zuhany, lépcső, ülőpad, vízszintszabályozó. Közületi vagy magánmedence, feszített vagy süllyesztett. Jó tudni lesz-e porszívórobot, mert annak kell csatlakozó, tároló hely. Ha lesz vegyszeradagolónk, nem lehet túl szűk a gépház, mert a vegyszeres kannáknak sok hely kell. Le lehet-e később fedni medencénket egy medencefedéssel? Annak kell „parkolóhely”. Jó tudni előre, hogy később milyen medencefűtést szeretnénk, annak érdemes csőalapozni a térburkolat alá.

A legfrissebb rendelet szerint 60 m3-nél kisebb VAGY 1,5 méternél nem mélyebb magánmedencét engedély nélkül lehet építeni.

Kitűzés, kiásás, földelszállítás, kavicságy, vasalt-beton alaplemez, oldalfal, lépcső, gépház, felületek simítása, medencegépészet, térburkolat, PVC burkolat, szegélykő, feltöltés. Ez kb. 7-14 munkanap.

A medencés vállalkozóknak a május, június a csúcsidőszak. Ilyenkor nagyobb a fejetlenség, ilyenkor van készlethiány, ha lehet, kerüljük el ezt az időszakot. Uborkaszezonban kevesebb a munkadíjuk. Ilyen az augusztus, november, december, január, február. Fűtött fóliasátor alatt télen is lehet gond nélkül építeni, amikor nincs túl hideg. A május azért is késő, mert nyárra nem fog kinőni a fű.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a medencevízbe fagyállót kell tenni. Gondoljuk csak végig! Egy autóban kb. 4 liter hűtővízhez kell 1 liter hűtőfolyadékot tölteni, hogy ne fagyjon meg. A medencénél ez úgy nézne ki, hogy 5-10ezer (!) liter fagyállót kellene tölteni a vízhez. Amit a medencébe szoktunk önteni az téliesítőszer. Csak a vízkő és algakiválást késlelteti, nem fagyálló. Másik tévhit hogy le kell engedni. Ez csak fedett, talajvízmentes PVC burkolatú, vagy poliészter medencénél képzelhető el. De annak is jobb, ha víz van benne. Az a 10-30 tonna víz leterheli a medenceszerkezetet, kevésbé van kiszolgáltatva a dilatációnak, fagynak. A vizet olyan szintre kell leengedni, hogy a képződő jégréteg a téli csapadékkal számolva se érje el a lámpákat, falátvezetéseket. Ha ez nem lehetséges, azokat meg kell óvni a jégtől. A medencét ki kell takarítani, a víz pH értékét be kell állítani, enyhén beklórozni. Csempés medencénél kötelező a jégnyomást enyhítő jégpárnákat tenni a vízbe. A medencét jó, ha letakarjuk, de nem kötelező. A csöveket, gépészetet vízteleníteni kell.

A kert intim, napos, szélmentes szeglete. A beltéri medencéknél nincs meg az a bizonyos „holiday” hangulat, ezért leginkább nem használják őket.

A jó kivitelezőt ajánlják. Ha nincs ilyen, fontos hogy ne jöjjön autóval 2-3 óránál messzebbről, vagy gyakran járjon felénk, mert ha minden remekül sikerül, a medencénk akkor is igényel „utógondozást”, főleg mert a tulajdonos kezdő. A szakmában sok a kókler jó marketinggel. Az apró jelek árulkodnak. Ha az ajánlatkérésre néhány napon belül nem válaszol, a medencénkre sem lesz ideje. A medence bonyolult. Sok a hibalehetőség, aki építette, maradjon látótérben.
Gyakori jelenség az olyan medencés cég, amelynek csak 1 vagy 2 gépésze és egy titkárnője van. Ezeknek a vállalkozásoknak az az üzlet-stratégiája, hogy megrendelés esetén minden egyéb munkafázisra alvállalkozót keresnek. Mivel az alvállalkozó egy másik cég, annak nem parancsol más, csak a pénz. Az majd akkor fog medencét betonozni, ha befejezte a családi házat, amit éppen épít. Aztán szólnak a burkoló alvállalkozónak, az majd szintén jön, amikor ráér, és így tovább… Így fordulhat elő, hogy 7-12 munkanap helyett 7-12 hétig vagy hónapig(!) van felfordulás a kertünkben. Az ilyen medencéstől megrendelt medence drágább is lesz, mivel a kőműves munkán az alvállalkozó is keres meg a medencés is.

A leendő kivitelező cég adatait. Az ajánlat érvényességét. Mi az, amit nem tartalmaz, de a medencéhez kapcsolódik. Tartalmaz-e ivóvíz, csatorna, elektromos betáp kiépítést. Medencevilágítást honnan kapcsoljuk? A térburkolatot mi támasztja alá? A végösszeg nettó vagy bruttó. Az extra tételek beépítési költséget, munkadíjat tartalmaznak-e. Ki a gyártó? Európai vagy kínai? Vannak jó minőségű kínai termékek is. Nem a legolcsóbb termékekkel járunk a legjobban. Legyenek feltüntetve a darabszámok, folyóméterek, négyzetméterek. Két árajánlatot nagyon nehéz összehasonlítani. Az értelmezéshez kérjük a vállalkozó segítségét.

Amennyibe egy autó. Autót ugyebár vehetünk 100 ezerért is meg 25 millióért is. Egy normális méretű normális minőségű medence összes költsége földmunkával, térburkolattal 2,5 milliótól indul.

Az esztétikán kívül a legfőbb szempont hogy a medencét majd fedni, takarni szeretnénk. Gondolni kell a porszívózhatóságra. Szabálytalan kertbe szebb egy szabálytalan medence.

Magánmedencénél nem az egészségügyi szempontok miatt választjuk a feszített megoldást, hanem az esztétika miatt. Előnye még hogy nincs vízvonalcsík. Hátránya hogy 30-60%-kal drágább. Nagyobb szivattyú kell, több áram fogy. Nagyobb a felület-nagyobb a párolgás.

A lépcsős medence ugyan drágább, de sokkal kihasználhatóbbá, élvezhetőbbé, kényelmesebbé teszi medencénket, ha van hová leülni sörözni amíg a gyerekek játszanak. Ha van egy sekély vizű napozórész a vízben, vagy ülőpad, azt nagyon fogjuk szeretni. Ha korlátot teszünk a lépcsőhöz, úgy tervezzük a helyét, hogy ne legyen útban később a medencefedésnek.

Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez előre tudnunk kell, hogy várhatóan mekkora terhelése lesz/van a medencénknek.
Medencefedéssel lefedett kültéri, vagy beltéri medencének nagyságrenddel (!) kisebb a terhelése, mint egy fedetlen kültéri medencének.
Vendéglátóhelyek medencéinek jellemzően sokkal nagyobb terhelése van, mint egy családi használatú medencének.
Számolni kell még a 28-30 °C-nál melegebb medencevízzel, mert a baktériumok/algák szaporodási sebessége a hőmérséklet emelkedésével négyzetesen nő. Ezt figyelembe kell venni a masszázsmedencék fertőtlenítésének tervezésekor, de nagy melegben egy jól tájolt fedett úszómedence vízhőmérséklete is lehet kritikusan magas.
Minden fertőtlenítés alapja a medencevíz pH értékének 7,0-7,6 közti tartása. Ezt kézi vagy gépi, általában pH csökkentő -ritkábban pH növelő- adagolásával érhetjük el.
A gyakorlatban csak a csekély terhelésű medencék fertőtlenítésénél jöhet szóba az alternatív fertőtlenítési megoldások kizárólagos alkalmazása. Alternatív fertőtlenítés alatt a nem klór alapú módszereket értem.
Ide tartozik az ezüst-rézionos fertőtlenítés, az UV-fertőtlenítés, aktív oxigén, stb., és ezek keverékén alapuló termékek.
10 éves magánmedence-karbantartási tapasztalatommal állítom a klóros fertőtlenítés a legmegbízhatóbb. Itt nem a közfürdőkben és az uszodákban tapasztalható klóros vízre gondolok. A magánmedencékben a közfürdőkben tapasztalt klórérték felét kell beállítani. 0,6-1,2 mg/literes klórértéknél nem tapasztalható sem piros szem, sem kiszáradt, viszkető bőr, de még klórszag sem.
Aki az átlagosnál jobban tart a klóros medencevíztől, annak egy még alacsonyabb klórszintet ajánlok, alternatív fertőtlenítéssel kiegészítve.
Vagy a gyakorlatban nagyon bevált sósvizes technológiát, sósvizes fertőtlenítést.
Ez a módszer is klóralapú, mivel a medencevízhez adott konyhasó (NaCl) elktrolízisével termelődik klór. Egészségügyi szempontból az előnye abból fakad, hogy amikor az aktív klór lekötődik, közvetlenül sóvá alakul vissza, nem pedig valamilyen klórszármazékká, ami a klórszagot, irritációt okozza a hagyományos klórozás esetében.
További előnye, hogy a legolcsóbb vízfertőtlenítési módszer.
Azoknak nem ajánlom, akik idegenkednek a sós ízű medencevíztől. Bár a sótartalom a tengervíz sótartalmának tizede, de azért a medencevíz olyan sós lesz, mint a húsleves. Ezen kívül más kellemetlenséget a fürdőzőnek nem okoz.
Gondolni kell rá, hogy a sós víz megtámadja a normál minőségű rozsdamentes acél létrát, hőcserélőt és többi gépészeti elemet.
Az alap készülékek nem automatikusak, nem mérik a medencevíz klórszintjét, nem szabályozzák a termelt klór mennyiségét, így a kisebb medencéket túlklórozzák.
Súlyos felárért már megvásárolható az a változat, amely a víz klórszintjétől függően termeli a klórt, a víz pH értékétől függően adagol pH csökkentőt. Ez a párosítás az egyik legjobb módszer az egészséges medencevízhez.
A sós/klóros kipárolgás miatt nem ajánlom beltéri medencékhez sem. Előbbi ok miatt számítani kell rá, hogy eltolható fedéssel felszerelt medencék kinyitásakor fojtó, klórgőzzel telített párát lélegezhetünk be. Aki ettől idegenkedik, az válasszon inkább más technológiát.
Legegyszerűbb klórozásos módszer a klórtabletta alkalmazása. A sósvizes fertőtlenítés után ez a legolcsóbb üzemköltségű. Közepes vagy nagyobb terhelés, váltakozó terhelés, ill. hosszabb időre magára hagyott medencék (nyaralók) esetén ezzel nehéz tartani az ideális klórszintet. A minőségi klórtablettákat -kétszeres áruk ellenére is- érdemes választani.
Erre a problémára nyújt megoldást a folyékony klór automatikus adagolóval történő bejuttatása. Ezek a készülékek egy mérőszondával mérik a medencevíz klórszintjét és ehhez képest adagolják a folyékony klórt. Így a terhelés hirtelen megváltozásakor is gyorsan reagálnak, ezért a medencében mindig ideális marad a klórszint.
Hátránya hogy a folyékony klór fajlagosan drágább, továbbá hogy a klór(redox)érték méréséhez használt mérőszondát egy-kétévente cserélni kell, és évente többször érdemes bekalibrálni.
Az automatikus klóradagolók olcsóbb változatai nem közvetlenül a klórértéket, hanem az ún. redoxpotenciált mérik, és ebből következtetünk a medencevíz klórszintjére. A redoxpotenciál (mV) értéke viszont nagyban függ a víz pH értékétől, ami kézi pH-adagolás esetén erősen ingadozhat. Ezért ha állandó klórszintet akarunk tartani a medencénkben, érdemes egy automatikus pH adagolóra is beruháznunk.
Az alábbiakban nézzünk néhány konkrét példát arra, hogy adott fertőtlenítési technológia milyen medencéhez alkalmas:
Klórtabletta: kültéri vagy beltéri, takart vagy takaratlan, 2-50 m3-es medence, kis vagy közepes terheléssel, napi vagy heti felügyelettel.
Sósvizes fertőtlenítő: kültéri, takart vagy takaratlan, 30-100 m3-es medence, kis vagy közepes terheléssel, napi, heti vagy kétheti felügyelettel.
Automatikus klóradagoló: kültéri vagy beltéri, takart vagy takaratlan, 10-200 m3-es medence, kis, közepes, vagy nagy terhelés esetén, napi, heti, kétheti, havi vagy akár háromhavi felügyelettel.
Alternatív fertőtlenítők: beltéri, vagy fedett kültéri, takart vagy takaratlan, 0-30 m3-es medence, kis terhelés esetén.
Számítani kell rá, hogy minél nagyobb a medence térfogata, annál lassabban/lomhábban mozdul el a víz pH-értéke és klórszintje, ezért ritkább felügyeletet igényel. Ebből következik, hogy minél kisebb a medencénk, annál gyakoribb felügyeletet kíván. Legnehezebb a masszázsmedencék vízkezelése.
Azonban mindenre van megoldás. Ha bármiben tudok Önnek segíteni, szívesen állok rendelkezésére:
Hunyadi Zoltán
06302700280
hunyadizoltan@t-online.hu

Csapvízzel. Kútvízzel csak akkor, ha a kút a 2., 3. vízadórétegből adja a vizet, vagy kivételesen jó minőségű. Kisebb medencéket, masszázsmedencéket ne töltsünk termálvízzel, mert nagyon agresszív, megtámadja a gépészetet.

Csak a masszázsmedencét. Úszómedencét nem, mert a kevés Na-, Mg-, Ca-ion a pH érték instabilitását okozza, ami rontja a fertőtlenítést. Használjunk inkább vízkőkiválás-gátló szert. De ha vízlágyítóról egy lépésben töltjük, a készülék regeneráláskor úgyis kemény vizet szolgáltat, így a végső keverék nem lesz túl lágy.

4-5 évente. Egy idő után kiszűrődik a Na, Mg, Ca ion a vízből, és ez a pH érték instabilitását okozza, ami rontja a fertőtlenítést. Ezen kívül feldúsulhatnak a vegyszermaradványok. De ha évente egy részét lecseréljük, az is tökéletes.

Használattól függ. A takarítás része napi intenzív használat esetén akár napi egy óra. Hétvégi családi használat esetén heti egy óra. Ezt is lehet szakemberre bízni, gépészet karbantartását viszont tanácsos. Ez használattól és automatizáltságtól függően heti, kétheti, háromheti, havi, vagy akár háromhavi feladat.

Ha homokszűrős rendszerünk van, ne dobjuk ki! Egy hosszabb ideig szűrt, pH stabil víz –még ha algás is- értékesebb, mint a friss csapvíz, amely kemény, instabil a pH értéke, tele van vassal, mangánnal. Be kell állítani a pH értékét, állandó -3 mg/liter- klórszintet kell tartani, folyamatosan szűrni kell, gyakran tisztítani a szűrőt. Még algaölő sem kell. Nincs az a zöld víz, ami így 3-4 nap alatt ne változna kristálytisztává. Ha mégsem, akkor valami gond van a szűrőnkkel. Használjunk pelyhesítőt is.

Ez feltöltés után fordul elő, miután beklóroztuk a vizet. Az okozza, hogy a klór kicsapja a vízben oldott vasat, mangánt, fémeket. A homokszűrő ki fogja szűrni, utána vissza kell öblíteni. Használjunk pelyhesítőt.

Teendőink: víz utántöltése, pH szabályozás, klórszint tartása, egyéb vegyszerek adagolása, vegyszerek pótlása, vízvonalcsík takarítása, medence aljzat tisztítása, a takaró/medencefedés tisztítása, szűrőhomok öblítése, cseréje, környező térburkolat takarítása, kisebb-nagyobb javítások, gépészet karbantartása, tavaszi beüzemelés, téliesítés.

Egy süllyesztett víztükrű medencénél a szkimmer lefölözi a víz felső rétegét, ahol a szennyeződés 90%-a lebeg. Innen a szűrő-forgató szivattyúba kerül, aztán az keresztülpréseli a szűrőhomokon, innen már a mechanikai szennyeződések nem jutnak tovább. Átmegy a hőcserélőn, hozzáadódik a szükséges vegyszer, ha van automata vegyszeradagoló. A víz a befúvókon keresztül jut vissza a medencébe. Feszített víztükrű medencénél a kiszorult víz a bukó élen keresztül távozik a túlfolyó vályúba, innen a kiegyenlítő tározóba kerül, onnan szív a szivattyú.

50.000-500.000 Ft. Attól függően, hogy kültéri vagy beltéri, mekkora a mérete, mekkora a terhelése, van medencefedés vagy nincs, mi takarítjuk vagy fizetünk érte, milyen a vízfertőtlenítési technológia, milyen minőségű a töltővíz, stb.

Egy átlagos kültéri medence vízforgató szivattyúja –ha nem forgatjuk a szükségesnél többet- szezononként 20-40.000 Forintnyi áramot emészt fel. A beltéri medence kb. kétszeresét. A medencelámpa, ellenáramoltató, élményelemek sokat fogyasztanak, viszont ritkán vannak használatban ezért éves áramköltségük nem számottevő.

A medence tervezésekor beszéljünk olyannal, akinek már van tapasztalata a témában. A fizető vendégek nem úgy használják a medencét és környezetét mintha a sajátjuk lenne. A napi több fős használat költségei jelentősen eltérnek a hétvégi családi használat költségeitől.

Lehetőleg olyan meglévő, 1,5-3 m2-es, száraz klímájú helyiség, amely nincs messzebb a medencétől 10 m-nél. Kényelmesen megközelíthető. Ha fagymentes, az még jobb. Ha padlószintje a víztükör fölött van, lehessen benne olyan min. 50 x 70 cm-es aknát kialakítani, amiben a szivattyú szívócsonkja a víztükör alatt lesz. Jó ha van egy zsomp zsompszivattyúval. Gondolni kell rá, hogy a szivattyúknak van egy kis zajterhelése. A szellőzés rendkívül fontos! A vegyszeres pára gyilkos tud lenni a fémekre, elektromos készülékekre nézve. A csurgalékvizek elfolyására gondolni kell! A közműveket, a medence csöveit is oda kell tudnunk vezetni. Gondoljunk arra is, hogy csőtörés esetén az akár medencényi víz miben okozhat kárt. Ez ellen egy komolyabb zsompszivattyúval védekezhetünk. Ha a medence közelében nincs ilyen helyiségünk, a medence mellé kell gépházat építeni, ez a leggyakoribb. Ennek kardinális része a gépház lebúvó. Legelterjedtebb hiba a 60 x 60-as vaslemez lebúvó fedlap, ami csúnya, rozsdásodik, -így még csúnyább- nem enged szellőzni, ezért nyitva tartják, így a legcsúnyább. Még rosszabb, ha ezt leburkolják, mert így nehéz is. Egy lebúvó fedél legyen rozsdaálló, nagy, de mégis könnyű, szellős, az eső nem baj, ha befolyik rajta. Legfőképp esztétikus, illeszkedjen a környezetbe. Örök dilemmát okoz, hogy ha gondoskodunk a szellőzésről, ott ki fog jönni a motorzaj is. Ezt is tervezni kell, van rá megoldás.

Általános szennyeződésre legalkalmasabb a Domestos, a medencés tisztítók annyival tudnak többet, hogy nem tartalmaznak foszfátot, ami az algát táplálja. A makacs vízkövet az ipari, 30%-os sósav oldja a legjobban, ezt csak teljes védőfelszerelésben használjuk. Vigyázat! A sósav támadja a csempés medence fugáit is, a sósavgőz pedig a fémeket, a rozsdamentes acélt is!

Amennyiben kézi vegyszerezésről van szó, pH csökkentőt, klórtablettát, klór granulátumot, pelyhesítő szert, víz-tesztert, lombhálót, hőmérőt, porszívókészletet, vízvonalcsík tisztítót. A többi opcionális.
A vízkémia bonyolultabb, mint gondolnánk.
A medencevizünknek van keménysége, pH értéke, fertőtlenítőszer-tartalma és még jó néhány tulajdonsága. Ezeknek külön-külön lenne egy ideális értéke, amit megpróbálunk elérni, de mivel ezek mind hatnak egymásra, egy közös optimális metszéspontra kell törekedni. Ha végre megvan ez az optimum, jön a fürdőző és felborítja az egészet.

Napolaj, zsír a bőrről, korom, rothadó olajos falevelek (diófa), pollen. Ha az olajos szennyeződést nem takarítjuk rendszeresen, azt az UV beleégeti a PVC anyagú burkolatokba.

Az algák foszfáttal táplálkoznak. Ez a töltővízzel, háztartási tisztítószerekkel, vizelettel, stb. kerül a vízbe. Az algához kell még az algaspóra, ez esővel, széllel jön. Kell még hozzá napfény és meleg. Algát elpusztítani kétféle vegyszer tud, egyik elégeti(oxidálja), másik kiéhezteti az algát. Mindegyik hatékonyan működik, utóbbi a klórmentes.

Hihetetlen, de klórt kell hozzáadni. Ugyanis a klórszagot a klór-aminok okozzák, ezek akkor képződnek, amikor kevés a klór a vízben. Ha klórt adunk hozzá az oxidálja (elégeti) ezeket.

Ezt a vízben lévő ún. kolloidális szennyeződések okozzák. Ezek olyan kisméretű részecskék, hogy a szűrőhomok már nem képes kiszűrni. Akkor fordul elő, ha már pár napja alacsony a klórszint a vízben. Be kell klórozni a vizet, pelyhesítő szert kell használni, folyamatosan szűrni, gyakran visszaöblíteni. Egy nap múlva kristálytiszta lesz.

Döntsük el milyen időközönként szeretnénk a medence karbantartásával bajlódni, vagy milyen időközönként akarjuk fogadni a szakembert, aki ezt elvégzi. Magánmedencéknél a fölösleges túlautomatizáltság nagy galibákat tud okozni, kiszolgáltatottá tesz a szakembereknek, ezenkívül sokszorozódik a hibalehetőség. Előnye hogy egyenletesebb lesz a medence teljesítménye. A sok elektronikánál kiemelten fontos a jól szellőztetett gépház.

A töltővíz keménységétől, a medence terhelésétől és a visszamosatás gyakoriságától függően 1-5 évente.

Az esztétikán kívül, üzleti haszna is lehet az olyan medencéknél, amelyeket vendégforgalom miatt építenek, mert gyönyörű éjszakai fotókat lehet készíteni a medencéről. A Balatonnál vonzza a nagy zöld szúnyogokat. Egy víz alatti lámpa általában 300 W teljesítményű, aranyáron létezik már takarékos ledes izzó hozzá. Egy lámpa 4 x 4 m-es vízfelületet világít be. Ha ennél több lámpát teszünk a medencébe, nem fogjuk megbánni, jobban fog kinézni a medencénk.

Világosat ne, mert az nagy felületen vakít. Fagyállónak kell lennie és nedvesen is csúszásmentesnek, viszont nem lehet túl érdes, mert azt nehéz takarítani. A hidegburkolatok szépek, de nagyon drága megfelelő betonlemezt készíteni alá. Utóbbi években nagyon sokat fejlődtek a műfüvek. Egyszerű telepíteni, takarítani, cserélni. A térburkolat méreténél a napozóhelyen kívül gondolni kell a medencefedés-parkolóra is.

Olcsóbb típusoknál ne készüljünk semmi jóra. Megrendeljük, kiszállítják, kifizettük, gond lesz vele, felhívjuk a forgalmazót és azt fogja mondani hogy 2-3 hónap(!) múlva jön. Drágább üzemeltetni, mint egy medencét. Bonyolultabb a gépészete, mint egy úszómedencének, olcsó kínai színvonalon. Az üzletstratégia itt is az eladásra van kiélezve, nem a garanciális szervizre. 2-3 millió forinttól tudunk olyan masszázsmedencét vásárolni, amely több élményt nyújt, mint problémát. Ha adunk az esztétikára, besüllyeszthető változatot válasszunk. Papírszűrős változatnál csak saját jakuzziba üljünk, barátoknál, hotelekben soha! A meleg vízzel ugyanis négyzetesen nő a baktériumok életkedve, ezzel a papírszűrő nem tud megbirkózni. Inkább üljünk a saját baci-tenyészetünkben, mint idegenekében.

Egy jól sikerült hétvégi strandolást követően többekben felmerült már az ötlet: mennyi pénzt megspórolhatnánk a strandbelépőkön, ha otthon lenne a medence. Néhányan sajnos továbbmentek az ötletelésben, ezekből lettek aztán a „Hétvégén kibetonozzuk, majd a „Jóska” kicsempézi, a kútról meg feltöltjük” típusú medencék. Több mint tízéves uszodatechnikai pályafutásom alatt több ilyen medencével találkoztam, csak egy különbség van köztük: a legtöbb üres, egy van amelyik addig megtartotta a vizet, hogy annak volt alkalma bezöldülni. Ezek az üres medencék mára garázs, pingpongasztal, lomtár, halastó, algástó funkciót töltenek be. A legszomorúbb hogy végső nyughelye számos kisállatnak (gyík, süni, macska, stb.). Én is láttam már repülőgépet, utaztam is rajta, mégsem állnék neki a sufniban „összedobni” egyet… a medence sokkal bonyolultabb, mint amilyennek elsőre látszik. Kell konyítani a kőművesmunkához, vízgépészethez, burkoláshoz, víz-fűtésszereléshez, vízkémiához, medencehidraulikához, tömítéstechnikához, ragasztás technikához, elektromossághoz, vezérléstechnikához, stb-stb. Aki medencét tervez, javasolom, beszéljen előtte egy olyan személlyel, aki tud olyan referenciát felmutatni, ami évek óta üzemel. Ezért kérek mindenkit, aki hasonló módon tervezi medencéjét, előtte hívjon fel „ingyen tanács ingyenes kiszállással” szolgáltatásunk miatt, ne utána.